Grzybobranie
Dla osób lubiących zbieranie grzybów naturalne jest wstanie wczesnym rankiem i cieszenie się tym co oferuje runo leśne. Zebrane samodzielnie grzyby smakują o wiele lepiej niż te kupione.
Grzyby są wartościowym pożywieniem: zwykła kurka jest lepszym źródłem beta karotenu niż marchewka, borowiki mają selenu więcej niż orzechy i podobnie jak gąski oraz kanie zawierają tryptofan, fenyloalaninę i serotoninę, polecane wegetarianom, gdyż tak jak tofu czy soja są fantastycznym zamiennikiem dla białka mięsa. Wszystkie grzyby jadalne są źródłem antyoksydantów, witamin, biopierwiastków, a przede wszystkim polisacharydów o właściwościach immunostymulujących i przeciwnowotworowych. Doskonałym ich źródłem są np. maślaki – ten śluz, który pokrywa ich kapelusze, zawiera właśnie te związki.
Każdy zapalony grzybiarz potrzebuje przewodnika grzybów, z którego może czerpać wiedzę i w razie wątpliwości sprawdzi jak odróżnić grzyba jadalnego od niejadalnego.
Polecamy Wam przewodniki do pożyczenia w naszej bibliotece.
- poznać gatunki grzybów jadalnych i trujących,
- uzyskać wiedzę na temat typowego środowiska wzrostu poszczególnych gatunków grzybów,
- szybko rozpoznać, dzięki zamieszczonym symbolom, które grzyby są jadalne, a które trujące.
Z tą pozycją bez najmniejszych wątpliwości odróżnisz grzyby jadalne od niejadalnych i trujących. Ułatwią to zdjęcia i opis niebezpiecznych sobowtórów grzyba.
23 gatunki jadalne. Te zbieramy!
8 gatunków trujących. Zostaw je w lesie!
Nieduża książka w sam raz do plecaka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz