Po
nagłej śmierci rodziców nieśmiała i skryta Ginny, młoda kobieta
dotknięta zespołem Aspergera, szuka ukojenia w kuchni, z dala od
dominującej siostry Amandy i wścibskich krewnych. Metodyczne
czynności związane z przygotowywaniem posiłków łagodzą jej
smutek i niepokój, a bogaty aromat toskańskiej zupy ribollity,
przygotowanej zgodnie z ręcznie spisanym przepisem włoskiej babci,
koi zmysły. Przyciąga też nieoczekiwanego gościa... Duch babci
przynosi Ginny tajemnicze ostrzeżenie i znika niczym para znad
stygnącego talerza. Wkrótce po tym wydarzeniu Ginny odkrywa, że ma
niezwykłą moc przywoływania duchów osób, których ulubione danie
przyrządza. Wie, że nie może o tym opowiedzieć swej stojącej
twardo na ziemi siostrze, ale wierzy, że ten dar może być okazją
do nawiązania upragnionej przyjaźni i rozpoczęcia całkiem nowego
życia. Spróbuje też za jego pomocą wyjaśnić głęboko skrywany
sekret i ocalić przed sprzedażą swój dom rodzinny. Refleksyjna i
smakowita powieść o samopoznaniu i wewnętrznej kruchości z
oryginalną bohaterką, która łącząc teraźniejszość z
przeszłością, prozę życia z poezją smaków, odkrywa w sobie
cudowną moc i siłę do samodzielnego, pełnego życia.
Kuchnia duchów to książka pełna aromatów. Autorka z ogromną starannością przetłumaczyła ludzkie uczucia na język smaków i zapachów. Cierpkość bezradności, słodycz przyjaźni. Nasze zmysły nieustannie bombardowane są całym wachlarzem emocji. Ale prócz duchów i gotowania, ta historia to przede wszystkim opowieść o siostrzanej miłości i dążeniu do wzajemnego zrozumienia, a także próbie akceptacji tego, czego zmienić nie można oraz walce ze strachem, by otworzyć się na innych.
A.S.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz