Mniszek lekarski
Czy wiecie, że z mniszka lekarskiego można zrobić syrop?
Wspomaga on leczenie: infekcji górnych dróg oddechowych, bólu gardła i kaszlu (każdego rodzaju), a także trawienie i jest stosowany jako środek pobudzający wydzielanie soków żółciowych!
Zanim jednak zabierzesz się do jego przygotowania pamiętaj, że mniszek wygląda podobnie do innej rośliny – mlecza. Ten ostatni jest niejadalny i może być niebezpieczny, dlatego podczas zbierania kwiatów ważnym jest przyjrzenie się roślinie. Poniżej zakreślono na czerwono różnice pomiędzy tymi dwoma przedstawicielami flory.
Źródło: https://twojogrodek.pl/Mniszek-lekarski-czy-mlecz-Jak-odroznic
Składniki:
około 300-500 kwiatów mniszka (można, ale nie trzeba – ściąć/oderwać zielone części od spodu kwiatków)
1 litr wody (ale jeśli nazbierasz duże główki mniszka – to czasami trzeba dolać jeszcze z 0,5 l)
1 kg cukru
sok z 2 cytryn
opcjonalnie – 2 gałązki świeżego tymianku (dzięki temu syrop będzie miał lepsze właściwości wykrztuśne i dezynfekujące drogi oddechowe)
Przygotowanie:
zbieramy kwiaty
odstawiamy je w przewiewnym miejscu na 2-3 godziny (dla pozbycia się robaczków)
zalewamy kwiaty wodą
możemy dodać tymianek
gotujemy około 20 minut
po wystudzeniu odstawimy na 24 godziny do lodówki – żeby odwar „nabrał mocy”
następnie gotujemy całość jeszcze raz i po wystudzeniu odciskamy sok przez gazę apteczną
do klarownego soku dodajemy cukier i cytrynę
gotujemy ciągle mieszając do uzyskania preferowanej przez siebie konsystencji →
1-2 godziny – konsystencja będzie płynna-lekko gęsta
2-4 godziny – konsystencja będzie „gęsto-miodowa” – ale trzeba uważać, żeby za bardzo nie stwardniała
gorący miodek przelewamy do gorących słoików
nie trzeba go pasteryzować – ze względu na dużą zawartość cukru powinien się trzymać około 12 miesięcy
Stosowanie syropu:
Jako zamiennik miodu.
Jako syrop do polewania naleśników i słodki dodatek do kawy i herbaty.
W przypadku infekcji (zarówno u dzieci i dorosłych) – stosuje się 1 łyżeczkę od 2–4 razy dziennie.
Jeśli ma działać na poprawę trawienia – stosuj 1 łyżeczkę przed posiłkiem do 3 razy dziennie. Syrop można zjeść bezpośrednio lub rozpuścić go w połowie szklanki przegotowanej wody.
Czy są jakieś przeciwwskazania?:
Ze względu na dużą zawartość cukru nie zaleca się stosowania go u osób chorujących na cukrzycę. Zamiast cukru mogą one użyć w przepisie ksylitolu (czyli cukru brzozowego).
Syrop z mlecza nie jest również zalecany u osób chorujących na wrzody żołądka (ponieważ związki goryczowe, które zawiera mniszek mogą nasilać wydzielanie soków żołądkowych i nasilać dolegliwości).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz