6 maja 2021

Podziel się #7

 Mniszek lekarski



Czy wiecie, że z mniszka lekarskiego można zrobić syrop?

Wspomaga on leczenie: infekcji górnych dróg oddechowych, bólu gardła i kaszlu (każdego rodzaju), a także trawienie i jest stosowany jako środek pobudzający wydzielanie soków żółciowych!


Zanim jednak zabierzesz się do jego przygotowania pamiętaj, że mniszek wygląda podobnie do innej rośliny – mlecza. Ten ostatni jest niejadalny i może być niebezpieczny, dlatego podczas zbierania kwiatów ważnym jest przyjrzenie się roślinie. Poniżej zakreślono na czerwono różnice pomiędzy tymi dwoma przedstawicielami flory.


Źródło: https://twojogrodek.pl/Mniszek-lekarski-czy-mlecz-Jak-odroznic

Składniki:

  • około 300-500 kwiatów mniszka (można, ale nie trzeba – ściąć/oderwać zielone części od spodu kwiatków)

  • 1 litr wody (ale jeśli nazbierasz duże główki mniszka – to czasami trzeba dolać jeszcze z 0,5 l)

  • 1 kg cukru

  • sok z 2 cytryn

  • opcjonalnie – 2 gałązki świeżego tymianku (dzięki temu syrop będzie miał lepsze właściwości wykrztuśne i dezynfekujące drogi oddechowe)




Przygotowanie:

  • zbieramy kwiaty

  • odstawiamy je w przewiewnym miejscu na 2-3 godziny (dla pozbycia się robaczków)

  • zalewamy kwiaty wodą

  • możemy dodać tymianek

  • gotujemy około 20 minut

  • po wystudzeniu odstawimy na 24 godziny do lodówki – żeby odwar „nabrał mocy”

  • następnie gotujemy całość jeszcze raz i po wystudzeniu odciskamy sok przez gazę apteczną

  • do klarownego soku dodajemy cukier i cytrynę

  • gotujemy ciągle mieszając do uzyskania preferowanej przez siebie konsystencji →

    1-2 godziny – konsystencja będzie płynna-lekko gęsta

    2-4 godziny – konsystencja będzie „gęsto-miodowa” – ale trzeba uważać, żeby za bardzo nie stwardniała

  • gorący miodek przelewamy do gorących słoików

  • nie trzeba go pasteryzować – ze względu na dużą zawartość cukru powinien się trzymać około 12 miesięcy


Stosowanie syropu:

Jako zamiennik miodu.

Jako syrop do polewania naleśników i słodki dodatek do kawy i herbaty.

W przypadku infekcji (zarówno u dzieci i dorosłych) – stosuje się 1 łyżeczkę od 2–4 razy dziennie.

Jeśli ma działać na poprawę trawienia – stosuj 1 łyżeczkę przed posiłkiem do 3 razy dziennie. Syrop można zjeść bezpośrednio lub rozpuścić go w połowie szklanki przegotowanej wody.


Czy są jakieś przeciwwskazania?:

Ze względu na dużą zawartość cukru nie zaleca się stosowania go u osób chorujących na cukrzycę. Zamiast cukru mogą one użyć w przepisie ksylitolu (czyli cukru brzozowego).

Syrop z mlecza nie jest również zalecany u osób chorujących na wrzody żołądka (ponieważ związki goryczowe, które zawiera mniszek mogą nasilać wydzielanie soków żołądkowych i nasilać dolegliwości).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz