Na tradycyjnym polskim stole podczas śniadania wielkanocnego powinny znaleźć się przede wszystkim jajka (np. faszerowane lub klasyczne z majonezem), żurek albo barszcz biały, chleb, kiełbasa. Na dobry początek dnia można również zaserwować świąteczne ciasta - mazurki, makowce i baby. Posiłek zwyczajowo rozpoczynamy od podzielenia się poświęconymi pokarmami i złożenia sobie wzajemnie szczerych życzeń.
Wielkanocny obiad nie obejdzie się bez żurku z jajkiem czy rosołu z kaczki. Prym wiodą też sałatki jajeczne oraz dodatki w postaci chrzanu czy ćwikły. Wielkanocny obiad zwykle różni się od tradycyjnego. Na stole królują mięsa na ciepło, faszerowane jajka, a także aromatyczne pasztety oraz sałatki.
ŻUREK W CHLEBIE
Składniki:
boczek wędzony – 200 g
biała kiełbasa – 50 g
woda – 2 l
włoszczyzna – 1 szt.
cebula – 1 szt.
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 5 szt.
majeranek – 1 łyżeczka
czosnek – 2 ząbki
jajka – 4 szt.
pieprz – 6 szt.
zakwas – 250 ml
śmietana – 3 łyżki stołowe
Przygotowanie:
1.
Bulion: Włoszczyznę obieramy, a cebulę opalamy. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy boczek i kiełbasę oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu, a następnie wszystko zalewamy wodą. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 30 minut.
2.
Doprawianie żurku: Po tym czasie wyjmujemy boczek, kiełbasę i ugotowane warzywa (odkładamy je na później), a następnie wlewamy zakwas. Wszystko doprawiamy majerankiem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. W tym czasie wstawiamy do gotowania jajka na twardo i kroimy ugotowaną wcześniej kiełbasę w plasterki.
3.
Serwowanie w chlebie: Gotową zupę zabielamy śmietaną i wlewamy do chlebowych miseczek. Dodajemy obrane i przekrojone na pół jajka oraz plasterki ugotowanej kiełbasy.
ZAPIEKANKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
Składniki:
jabłko – 380 g
czerwona cebula – 140 g
czosnek – 4 ząbki
śliwki wędzone – 5 szt.
suszone śliwki – 5 szt.
miód – 3 łyżki stołowe
majeranek – 1 łyżeczka
biała kiełbasa – 8 szt.
olej – 1 łyżka stołowa
rozmaryn – 2 gałązki
mąka – 100 g
whisky – 4 łyżki stołowe
sól – 1 szczypta
jajka – 2 szt.
mleko – 250 ml
Przygotowanie:
1.
Przygotowanie składników: Jabłka dokładnie myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy owoce w ósemki. Cebulę obieramy oraz sieczemy w grubsze piórka. Czosnek kroimy w plasterki, a śliwki w paski. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy miód (1 łyżkę odkładamy na później) oraz majeranek. Całość mieszamy.
2.
Zapiekanka z białą kiełbasą: Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką, smarujemy olejem i miodem, układamy w lekko natłuszczonej żaroodpornej formie. Pomiędzy nimi rozkładamy mieszankę ze śliwkami. Całość zapiekamy przez około 15 minut (w połowie obracamy kiełbasy).
3
Ciasto do zapiekanki: W misce łączymy mąkę, whisky, szczyptę soli, 2 jajka oraz 250 ml mleka. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ostrożnie wlewamy do formy. Jego wierzch posypujemy igiełkami rozmarynu. Tak przygotowaną zapiekankę z białej kiełbasy pieczemy przez kolejne 25 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
GALARETKI W KSZTAŁCIE JAJEK
Składniki:
żelatyna – 16 g
bulion drobiowy – 250 ml
białe wino – 250 ml
jajka – 6 szt.
marchewka – 90
papryka – 200 g
szczypiorek – 0,25 pęczka
czarne oliwki – 50 g
groszek – 50 g
rzeżucha – 15 g
Przygotowanie:
1.
Wywar na galaretę: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy. Bulion podgrzewamy z winem. Wlewamy żelatynę, mieszając, zagotowujemy. Odstawiamy. W osobnym garnku gotujemy marchewkę. Przecedzamy ją i odkładamy na później. Paprykę podpiekamy w piekarniku, aż do zarumienienia. Po wystudzeniu usuwamy z niej skórę. Mrożony groszek blanszujemy.
2.
Przygotowanie wydmuszek: Na spodzie każdego jajka robimy otworek 1,5 x 1,5 cm. Z drugiej strony robimy tylko małą dziurkę. Wylewamy białko z żółtkiem. Skorupki wyparzamy i osuszamy. Mniejszy otworek zalepiamy masą plastyczną i zabezpieczamy folią spożywczą.
3.
Gotowanie warzyw: Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie nieduże słupki. Szczypiorek tniemy na 2,5-cm źdźbła. Oliwki kroimy w plasterki. Przez większy otwór wkładamy do wydmuszki warzywa, szczypiorek, oliwki, groszek i rzeżuchę, praktycznie aż po sam wierzch. Zalewamy przygotowaną galaretą.
4.
Galaretki w kształcie jajek: Wypełnione wydmuszki ustawiamy bezpiecznie (np. w kieliszkach do jajek) i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz. Przed podaniem galaretkowe jajka obieramy ze skorupek.
CHRZAN WIELKANOCNY
Składniki:
chrzan – 500 g
kwaśna śmietana – 150 g
sól – 1 szczypta
cukier – 25 g
sok z cytryny – 10 ml
Przygotowanie:
1.
Przygotowanie składników: Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok. Przelewamy go przez sitko. Chrzan obieramy, usuwamy z niego wszelkie plamki i trzemy go na tarce o drobnych oczkach.
2.
Chrzan wielkanocny: Chrzan skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy sól, cukier i śmietanę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aż do połączenia. Nakładamy wielkanocny chrzan do czystych słoików i przekładamy do lodówki.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI
Składniki:
śledzie – 300 g
buraki – 4 szt.
jajka – 3 szt.
cebula – 1 szt.
ziemniaki – 5 szt.
majonez – 150 g
szczypiorek – 1 pęczek
sól – 0,5 łyżeczki
pieprz 0 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
1.
Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami: nastawiamy dwa garnki do gotowania warzyw na sałatkę warstwową – buraki i ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. W kolejnym kroku ziemniaki, buraki i jajka ścieramy na dużych oczkach tarki – osobno, przemywając tarkę, aby uzyskać ładny kolor każdej warstwy sałatki.
2.
Przygotowanie śledzi i układanie warstw: śledzie odsączamy z oleju lub wyciągamy wymoczone z mleka, kroimy w paseczki, układamy w przezroczystej salaterce. Cebulę drobno siekamy i obficie posypujemy śledzie. Do salaterki dodajemy kolejno: starte buraki, cienką warstwę majonezu, ziemniaki, ponownie cienką warstwę majonezu i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec siekamy szczypiorek i posypujemy nim sałatkę śledziową z burakami.
BABKA SEROWA
Składniki:
mąka pszenna – 300 g
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
cukier drobny – 180 g
cukier waniliowy – 16 g
ser biały – 250 g
masło – 150 g
jajka – 3 szt.
białko – 1 szt.
żółtko – 1 szt.
sok z cytryny – 2,5 łyżki stołowej
skórka z cytryny – 2 łyżki stołowe
cukier puder – 150 g
bułka tarta – 1 łyżka stołowa
orzechy – 2 łyżki stołowe
Przygotowanie:
1.
Przygotowanie składników: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 °C. Formę do babki smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Cukier łączymy z cukrem waniliowym. Ser rozdrabniamy widelcem.
2.
Pyszna babka serowa: Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy, dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 jajku. Dodajemy żółtko, rozdrobniony ser, skórkę i sok z cytryny (0,5 łyżeczki zostawiamy na później), wsypujemy mąkę. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
3.
Pieczenie babki: Masę przelewamy do przygotowanej formy. Babkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Następnie lekko ja studzimy, wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę. Odstawiamy ją do całkowitego wystygnięcia.
4.
Lukier królewski: Cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy białko i sok z cytryny. Ubijamy na niskich obrotach przez około 15 minut. Polewamy babkę serową gotowym lukrem, dekorujemy posiekanymi orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia.
LIKIER Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Składniki:
mleko – 250 ml
cukier – 165 g
cukier waniliowy – 16 g
sól – 1 szczypta
biała czekolada – 200 g
spirytus – 200 ml
woda – 200 ml
Przygotowanie:
1.
Masa czekoladowa: Czekoladę sieczemy na drobne kawałki. W garnku z grubym dnem zagotowujemy mleko ze szczyptą soli. Dodajemy do niego cukier, cukier wanilinowy i połamaną czekoladę. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie odkładamy do przestudzenia.
2.
Nalewka biała czekolada: Do wystudzonej masy, cały czas mieszając, dodajemy spirytus oraz zimną, przegotowaną wodę. Gotową nalewkę przelewamy do szklanych butelek lub podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Smacznego!
Źródło przepisów: https://www.mojegotowanie.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz