14 kwietnia 2022

Podziel się! #26


Na tradycyjnym polskim stole podczas śniadania wielkanocnego powinny znaleźć się przede wszystkim jajka (np. faszerowane lub klasyczne z majonezem), żurek albo barszcz biały, chleb, kiełbasa. Na dobry początek dnia można również zaserwować świąteczne ciasta - mazurki, makowce i baby. Posiłek zwyczajowo rozpoczynamy od podzielenia się poświęconymi pokarmami i złożenia sobie wzajemnie szczerych życzeń.

Wielkanocny obiad nie obejdzie się bez żurku z jajkiem czy rosołu z kaczki. Prym wiodą też sałatki jajeczne oraz dodatki w postaci chrzanu czy ćwikły. Wielkanocny obiad zwykle różni się od tradycyjnego. Na stole królują mięsa na ciepło, faszerowane jajka, a także aromatyczne pasztety oraz sałatki.

ŻUREK W CHLEBIE


Składniki:

  • boczek wędzony – 200 g

  • biała kiełbasa – 50 g

  • woda – 2 l

  • włoszczyzna – 1 szt.

  • cebula – 1 szt.

  • liść laurowy – 3 szt.

  • ziele angielskie – 5 szt.

  • majeranek – 1 łyżeczka

  • czosnek – 2 ząbki

  • jajka – 4 szt.

  • pieprz – 6 szt.

  • zakwas – 250 ml

  • śmietana – 3 łyżki stołowe

Przygotowanie:

    1.

    Bulion: Włoszczyznę obieramy, a cebulę opalamy. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy boczek i kiełbasę oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu, a następnie wszystko zalewamy wodą. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 30 minut.

    2.

    Doprawianie żurku: Po tym czasie wyjmujemy boczek, kiełbasę i ugotowane warzywa (odkładamy je na później), a następnie wlewamy zakwas. Wszystko doprawiamy majerankiem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. W tym czasie wstawiamy do gotowania jajka na twardo i kroimy ugotowaną wcześniej kiełbasę w plasterki.

    3.

    Serwowanie w chlebie: Gotową zupę zabielamy śmietaną i wlewamy do chlebowych miseczek. Dodajemy obrane i przekrojone na pół jajka oraz plasterki ugotowanej kiełbasy.


ZAPIEKANKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ


Składniki:

  • jabłko – 380 g

  • czerwona cebula – 140 g

  • czosnek – 4 ząbki

  • śliwki wędzone – 5 szt.

  • suszone śliwki – 5 szt.

  • miód – 3 łyżki stołowe

  • majeranek – 1 łyżeczka

  • biała kiełbasa – 8 szt.

  • olej – 1 łyżka stołowa

  • rozmaryn – 2 gałązki

  • mąka – 100 g

  • whisky – 4 łyżki stołowe

  • sól – 1 szczypta

  • jajka – 2 szt.

  • mleko – 250 ml

Przygotowanie:

    1.

    Przygotowanie składników: Jabłka dokładnie myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy owoce w ósemki. Cebulę obieramy oraz sieczemy w grubsze piórka. Czosnek kroimy w plasterki, a śliwki w paski. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy miód (1 łyżkę odkładamy na później) oraz majeranek. Całość mieszamy.

    2.

    Zapiekanka z białą kiełbasą: Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką, smarujemy olejem i miodem, układamy w lekko natłuszczonej żaroodpornej formie. Pomiędzy nimi rozkładamy mieszankę ze śliwkami. Całość zapiekamy przez około 15 minut (w połowie obracamy kiełbasy).

    3

    Ciasto do zapiekanki: W misce łączymy mąkę, whisky, szczyptę soli, 2 jajka oraz 250 ml mleka. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ostrożnie wlewamy do formy. Jego wierzch posypujemy igiełkami rozmarynu. Tak przygotowaną zapiekankę z białej kiełbasy pieczemy przez kolejne 25 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


GALARETKI W KSZTAŁCIE JAJEK


Składniki:

  • żelatyna – 16 g

  • bulion drobiowy – 250 ml

  • białe wino – 250 ml

  • jajka – 6 szt.

  • marchewka – 90

  • papryka – 200 g

  • szczypiorek – 0,25 pęczka

  • czarne oliwki – 50 g

  • groszek – 50 g

  • rzeżucha – 15 g

Przygotowanie:

    1.

    Wywar na galaretę: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy. Bulion podgrzewamy z winem. Wlewamy żelatynę, mieszając, zagotowujemy. Odstawiamy. W osobnym garnku gotujemy marchewkę. Przecedzamy ją i odkładamy na później. Paprykę podpiekamy w piekarniku, aż do zarumienienia. Po wystudzeniu usuwamy z niej skórę. Mrożony groszek blanszujemy.

    2.

    Przygotowanie wydmuszek: Na spodzie każdego jajka robimy otworek 1,5 x 1,5 cm. Z drugiej strony robimy tylko małą dziurkę. Wylewamy białko z żółtkiem. Skorupki wyparzamy i osuszamy. Mniejszy otworek zalepiamy masą plastyczną i zabezpieczamy folią spożywczą.

    3.

    Gotowanie warzyw: Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie nieduże słupki. Szczypiorek tniemy na 2,5-cm źdźbła. Oliwki kroimy w plasterki. Przez większy otwór wkładamy do wydmuszki warzywa, szczypiorek, oliwki, groszek i rzeżuchę, praktycznie aż po sam wierzch. Zalewamy przygotowaną galaretą.

    4.

    Galaretki w kształcie jajek: Wypełnione wydmuszki ustawiamy bezpiecznie (np. w kieliszkach do jajek) i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz. Przed podaniem galaretkowe jajka obieramy ze skorupek.


CHRZAN WIELKANOCNY


Składniki:

  • chrzan – 500 g

  • kwaśna śmietana – 150 g

  • sól – 1 szczypta

  • cukier – 25 g

  • sok z cytryny – 10 ml

Przygotowanie:

    1.

    Przygotowanie składników: Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok. Przelewamy go przez sitko. Chrzan obieramy, usuwamy z niego wszelkie plamki i trzemy go na tarce o drobnych oczkach.

    2.

    Chrzan wielkanocny: Chrzan skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy sól, cukier i śmietanę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aż do połączenia. Nakładamy wielkanocny chrzan do czystych słoików i przekładamy do lodówki.


SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI


Składniki:

  • śledzie – 300 g

  • buraki – 4 szt.

  • jajka – 3 szt.

  • cebula – 1 szt.

  • ziemniaki – 5 szt.

  • majonez – 150 g

  • szczypiorek – 1 pęczek

  • sól – 0,5 łyżeczki

  • pieprz 0 0,5 łyżeczki

Przygotowanie:

    1.

    Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami: nastawiamy dwa garnki do gotowania warzyw na sałatkę warstwową – buraki i ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. W kolejnym kroku ziemniaki, buraki i jajka ścieramy na dużych oczkach tarki – osobno, przemywając tarkę, aby uzyskać ładny kolor każdej warstwy sałatki.

    2.

    Przygotowanie śledzi i układanie warstw: śledzie odsączamy z oleju lub wyciągamy wymoczone z mleka, kroimy w paseczki, układamy w przezroczystej salaterce. Cebulę drobno siekamy i obficie posypujemy śledzie. Do salaterki dodajemy kolejno: starte buraki, cienką warstwę majonezu, ziemniaki, ponownie cienką warstwę majonezu i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec siekamy szczypiorek i posypujemy nim sałatkę śledziową z burakami.


BABKA SEROWA


Składniki:

  • mąka pszenna – 300 g

  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

  • cukier drobny – 180 g

  • cukier waniliowy – 16 g

  • ser biały – 250 g

  • masło – 150 g

  • jajka – 3 szt.

  • białko – 1 szt.

  • żółtko – 1 szt.

  • sok z cytryny – 2,5 łyżki stołowej

  • skórka z cytryny – 2 łyżki stołowe

  • cukier puder – 150 g

  • bułka tarta – 1 łyżka stołowa

  • orzechy – 2 łyżki stołowe

Przygotowanie:

    1.

    Przygotowanie składników: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 °C. Formę do babki smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Cukier łączymy z cukrem waniliowym. Ser rozdrabniamy widelcem.

    2.

    Pyszna babka serowa: Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy, dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 jajku. Dodajemy żółtko, rozdrobniony ser, skórkę i sok z cytryny (0,5 łyżeczki zostawiamy na później), wsypujemy mąkę. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.

    3.

    Pieczenie babki: Masę przelewamy do przygotowanej formy. Babkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i  pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Następnie lekko ja studzimy, wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę. Odstawiamy ją do całkowitego wystygnięcia.

    4.

    Lukier królewski: Cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy białko i sok z cytryny. Ubijamy na niskich obrotach przez około 15 minut. Polewamy babkę serową gotowym lukrem, dekorujemy posiekanymi orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia.


LIKIER Z BIAŁEJ CZEKOLADY


Składniki:

  • mleko – 250 ml

  • cukier – 165 g

  • cukier waniliowy – 16 g

  • sól – 1 szczypta

  • biała czekolada – 200 g

  • spirytus – 200 ml

  • woda – 200 ml

Przygotowanie:

    1.

    Masa czekoladowa: Czekoladę sieczemy na drobne kawałki. W garnku z grubym dnem zagotowujemy mleko ze szczyptą soli. Dodajemy do niego cukier, cukier wanilinowy i połamaną czekoladę. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie odkładamy do przestudzenia.

    2.

    Nalewka biała czekolada: Do wystudzonej masy, cały czas mieszając, dodajemy spirytus oraz zimną, przegotowaną wodę. Gotową nalewkę przelewamy do szklanych butelek lub podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.


Smacznego!


Źródło przepisów: https://www.mojegotowanie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz