6 listopada 2025

Literackie kurioza #22

 Bardzo dziwne książki

cz. I


Niektóre liczą tysiące stron i składają się z milionów haseł. Inne wręcz przeciwnie - cała ich treść mieści się w jednym zdaniu. Te naprawdę unikalne zamiast kartek mają... plastry sera lub saszetki z ketchupem. 

Od wieków pismo wykorzystywano między innymi do spisywania przepisów na potrawy – kucharskie receptury wydrapywano już na glinianych tabliczkach w starożytnej Mezopotamii. Nic zatem dziwnego, że kulinaria są dla wielu twórców książek inspiracją i natchnieniem. Niektórzy artyści poszli o krok dalej i zamiast publikować przepisy, zdecydowali się zawrzeć w tworzonych przez siebie publikacjach składniki ulubionych dań.

Amerykański artysta Ben Denzer bardzo chętnie w swoich pracach wykorzystuje formę książki. W twórczości nawiązuje do typologii, rozumianej jako gromadzenie i ukazywanie poszczególnych przedmiotów, co jest sposobem na opisywanie świata. Wśród jego dzieł określanych jako „Object Books” można znaleźć między innymi pozycję „20 Slices of American Cheese” złożoną z oprawionych w grubą, książkową oprawę 20 porcji sera . Książka ta znajduje się między innymi w zbiorach brytyjskiego The Auchtermuchty Food Museum i biblioteki Uniwersytetu w Michigan. Z kolei „5 Ketchups” tego samego autora to przykład publikacji, w której zamiast stron umieszczono 5 jednorazowych saszetek ketchupu.


20 Slices of American Cheese

5 Ketchups


W nieco podobny sposób do kwestii książek związanych z kulinariami podszedł projektant Nick Bampton. Jego „spice.bk” złożony jest z rozpuszczalnych w wodzie stron zawierających przyprawę. Poszczególne strony można odjąć z książki i w razie potrzeby dodać do gotującego się dania, gdyż pod wpływem wilgoci i ciepła struktura strony rozpuści się, pozostawiając tylko pachnące przyprawy, które dodadzą potrawom koloru i smaku gotowanym. Dzięki takiemu rozwiązaniu – niestety niewprowadzonemu do regularnej sprzedaży – w kuchni zamiast koszyczka przypraw moglibyśmy mieć same książki. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz