Spiżarnia zdrowia.
Ot, i jesień gospodarna,
Już się zbliża uroczyście;
Poskładała złote ziarna,
Pozłociła drzewom liście. (…)
Kto pracował całe lato,
Ten z zimowej szydzi grudy:
Oh! bo jesień mu bogato,
Umie spłacić wszystkie trudy. (…)
Tylko próżniak i ladaco,
Niech nie żąda jej litości;
Bo kto z młodu gardzi pracą,
Ten na starość słusznie pości. / Władysław Bełza „Jesień” /
Zbliża się jesień, w świecie roślin i
zwierząt jest to okres gromadzenia zapasów przed zimą. Wrześniowe
bogactwo jarzyn, grzybów i owoców to pora robienia domowych przetworów.
Zamykamy w słoikach lato. Obecnie mamy większą świadomość zasad zdrowego
żywienia i na tej fali powraca moda na domowe przetwory.
Każdy z nas ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy. Inspiracją mogą być porady w kolorowych czasopismach oraz książki.
Podzielcie się swoimi przepisami na przetwory!
U nas Śliwkowa nutella, którą znalazłyśmy na polki.pl. Jest sprawdzona. Robina przez nas w domu. Palce lizać!
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek bez pestek
- 1 kg cukru
- 2 cukry waniliowe
- 100 g gorzkiego kakao
Sposób przygotowania: Ze śliwek usunąć pestki
Włożyć do rondla wsypać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając około
2 godzin, aż część wody odparuje i masa nieco zgęstnieje. Kilka minut przed
końcem gotowania wsypać cukier waniliowy i kakao i dokładnie wymieszać. Gorącą
masę nakładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry nogami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz