15 września 2020

Książkowe projekcje ...

 Spiżarnia zdrowia.


Ot, i jesień gospodarna,
Już się zbliża uroczyście;
Poskładała złote ziarna,
Pozłociła drzewom liście. (…)
Kto pracował całe lato,
Ten z zimowej szydzi grudy:
Oh! bo jesień mu bogato,
Umie spłacić wszystkie trudy. (…)
Tylko próżniak i ladaco,
Niech nie żąda jej litości;
Bo kto z młodu gardzi pracą,
Ten na starość słusznie pości. / Władysław Bełza „Jesień” /

 

Zbliża się jesień, w świecie roślin i zwierząt jest to okres gromadzenia zapasów przed zimą. Wrześniowe bogactwo jarzyn, grzybów i owoców to pora robienia domowych przetworów. Zamykamy w słoikach lato. Obecnie mamy większą świadomość zasad zdrowego żywienia i na tej fali powraca moda na domowe przetwory.

Każdy z nas ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy. Inspiracją mogą być porady w kolorowych czasopismach oraz książki. 

Podzielcie się swoimi przepisami na przetwory!

U nas  Śliwkowa nutella, którą znalazłyśmy na  polki.pl. Jest sprawdzona. Robina przez nas w domu. Palce lizać!

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek bez pestek
  • 1 kg cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 100 g gorzkiego kakao

Sposób przygotowania: Ze śliwek usunąć pestki Włożyć do rondla wsypać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając około 2 godzin, aż część wody odparuje i masa nieco zgęstnieje. Kilka minut przed końcem gotowania wsypać cukier waniliowy i kakao i dokładnie wymieszać. Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry nogami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz