Spiżarnia zdrowia cd.
Kto z Was
uważa, że robienie domowych przetworów to strata czasu? Wszystko przecież jest w sklepach i można kupić. Bez
roboty. My jednak mówimy WARTO!
Co
przemawia za robieniem przetworów w domu:
v dodając
wedle uznania: soli, cukru, octu i przypraw sami decydujemy o ich smaku,
v nie
zawierają (tak jak te produkowane przemysłowo) polepszaczy smaku i sztucznych
barwników,
v mamy
pewność, że zostały zrobione z produktów świeżych, najwyższej jakości,
v zapewniamy
sobie sporą dawkę witaminy C i
beta-karotenu,
v można
przygotowywać je niewielkim kosztem,
v mają niepowtarzalny aromat, kojarzą
się nam z dzieciństwem i "babcinymi przysmakami",
v mogą
być okazją do rodzinnego spotkania i tworzenia własnych oryginalnych przepisów,
przekazywanych później z pokolenia na pokolenie.
v mogą być pięknym upominkiem – Zamknięte w słoikach i karafkach, opatrzone własnoręcznie przygotowanymi etykietkami, oryginalnie opakowane.
Przetwory
możemy robić niemal cały rok:
- wiosną: z płatków dzikiej róży, pędów
sosny, szczawiu, rabarbaru,
- latem: z koperku, ogórków
(latem kisimy ogórki!), truskawek, malin, czereśni, wiśni, porzeczek,
moreli, gruszek,
- jesienią: ze śliwek, aronii,
jarzębiny, winogron, jabłek, papryki, owoców dzikiej róży, żurawiny, dyni,
grzybów, kapusty, pomidorów,
- i korzystamy zimą!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz