22 września 2020

Książkowe projekcje ...

 Spiżarnia zdrowia cd.



Kto z Was uważa, że robienie domowych przetworów to strata czasu? Wszystko  przecież jest w sklepach i można kupić. Bez roboty. My jednak mówimy WARTO!

 Co przemawia za robieniem przetworów w domu:

v  dodając wedle uznania: soli, cukru, octu i przypraw sami decydujemy o ich smaku,

v  nie zawierają (tak jak te produkowane przemysłowo) polepszaczy smaku i sztucznych barwników,

v  mamy pewność, że zostały zrobione z produktów świeżych, najwyższej jakości,

v  zapewniamy sobie sporą dawkę witaminy C i beta-karotenu,

v  można przygotowywać je niewielkim kosztem,

v  mają niepowtarzalny aromat, kojarzą się nam z dzieciństwem i "babcinymi przysmakami",

v  mogą być okazją do rodzinnego spotkania i tworzenia własnych oryginalnych przepisów, przekazywanych później z pokolenia na pokolenie. 

v  mogą być pięknym upominkiem – Zamknięte w słoikach i karafkach, opatrzone własnoręcznie przygotowanymi etykietkami, oryginalnie opakowane. 

Przetwory możemy robić niemal cały rok:

  • wiosną: z płatków dzikiej róży, pędów sosny, szczawiu, rabarbaru,
  • latem: z koperku, ogórków (latem kisimy ogórki!), truskawek, malin, czereśni, wiśni, porzeczek, moreli, gruszek,
  • jesienią: ze śliwek, aronii, jarzębiny, winogron, jabłek, papryki, owoców dzikiej róży, żurawiny, dyni, grzybów, kapusty, pomidorów,
  • i korzystamy zimą!

Przepis z książki Domowa spiżarnia zdrowia na ketchup z pomidorów i antonówek:
Składniki:
1 kg dojrzałych, ale twardych i niewodnistych pomidorów,
70 dag jabłek antonówek,
50 dag czerwonej cebuli,
5-6 średnich ząbków czosnku ( według upodobań można więcej),
2 łyżki siekanych liści bazylii (niekoniecznie),
sól (do smaku)
Przygotowanie:
zdjąć skórkę z pomidorów, pokroić w kostkę,
jabłka obrać i również pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać,
Wykonanie:
Wszystkie składniki wolno gotować w szerokim emaliowanym garnku mieszając od czasu do czasu. W połowie gotowania wrzucić posiekany czosnek. Wolno gotować dalej aż miazga wystarczająco zgęstnieje. Przetrzeć przez sito i dodać posiekane liście bazylii. Doprowadzić do wrzenia i dodać sól do smaku. Gorący ketchup wlewać do wyparzonych niewielkich słoików i pasteryzować 15 min.

Pożytek dla zdrowia:
Posiada sporo pektyn korzystnie wpływających na pracę jelit. Zawiera bogactwo potasu potrzebnego sercu. Stanowi cenne źródło likopenu. Wymiata z organizmu wolne rodniki. 
Warto zobaczyć:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz