Grzybobranie
Nie będzie to post o zbieraniu grzybów, ale o ich jedzeniu i przetwarzaniu.
Od lat
trwają spory czy grzyby mają jakieś
wartości odżywcze.
Grzyby składają się głównie z wody
(dlatego są niskokaloryczne i wskazane dla osób na diecie odchudzającej),
jednak poza tym zawierają kilka składników odżywczych. Witaminę A, witaminy z
grupy B ( B2, B3 i B9). Ponadto zawierają niewielkie ilości witaminy C,
witaminy B 1 oraz śladowe ilości witaminy B12 oraz witamin D i E. Są
również źródłem składników mineralnych: potasu, fosforu i wapnia.
Grzyby
są dla wielu przysmakiem. Dodajemy je do zapiekanek, pizzy, pierogów i
krokietów.
Niestety grzyby jadalne występują w lesie tylko w sezonie letnio-jesiennym,
ale odpowiednio przygotowane i przechowywane mogą nam służyć przez cały rok.
Możemy je: suszyć (patrz Podziel się!#11) , smażyć,
marynować, kisić.
Kiszone grzyby
Składniki:
1 kg świeżych grzybów (rydze, koźlarze,
borowiki, opieńki)
4-5 sól
szczypta cukru
liść laurowy
ziele angielskie
Grzyby starannie przeglądnąć i oczyścić przyciąć trzony. Wrzucić do wrzącej
o i osolonej wody ok. 10 min. odcedzić przelać zimną wodą i odsączyć. Układać
warstwami w przygotowanym naczyniu i
przesypywać solą wymieszaną z cukrem, z pokruszonym zielem angielskim i zmiażdżonymi
ziarenkami ziela angielskiego. Przycisnąć i przykryć talerzem. Zostawiamy w
temperaturze pokojowej. Po 2 dniach sprawdzamy czy puściły sok. Jak brzegi
talerzyka są suche musimy dolać zimnej przegotowanej osolonej wody. Bakterie
kwasu mlekowego rozmnażają się bez dopływu tlenu dlatego ważne jest aby grzyby
były cały czas pod powierzchnią soku. I zostawiamy tak grzybki na trzy tygodnie
w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu sprawdzamy czy dobrze się kisi,
zbieramy zanieczyszczenia tak jak przy kiszeniu kapusty.
Po trzech tygodniach przenosimy w chłodne miejsce
( piwnica, lodówka ). Można je też poddać pasteryzacji w słoiku.
A potem tylko zrobić:
Sałatka z grzybów z
czosnkiem
30 dag grzybów kiszonych
(ew. łagodnie marynowanych)
2 cebule
2 duże ugotowane ziemniaki
1-2 jabłka
Ok. 2/3 szkl. oleju
2-3 żabki czosnku
sól, pieprz
Grzyby opłukać i pokroić.
Ziemniaki i cebulę obrać, pokrajać w kostkę. Cebulę podsmażyć na niewielkiej
ilości oleju. Umyte jabłka utrzeć na tarce o dużych otworach. Czosnek obrać i
rozetrzeć z olejem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać razem z
przyprawionym olejem.
„Stryki” z sosem grzybowym
Składniki:
2 kg ziemniaków
1-2 łyżki mleka (można
roślinnego)
1 jajko
4-5 łyżek mąki
Ok. 2/3 szkl.oleju lub
smalcu ( do smażenia)
1 mała cebula
pieprz i sól
Sos: 3 dag suszonych grzybów,
1 mała cebula, 2 łyżki masła, ¾ szklanki śmietany, sól i pieprz. Opłukane grzyby
ugotować w małej ilości wody. Gdy są miękkie, odcedzić i posiekać. Umytą i
pokrojoną cebulę obsmażyć na maśle, dodać wywar z grzybów, potem śmietanę.
Doprawić do smaku. Chwilę pogotować do zredukowania.
Umyte i obrane ziemniaki
zetrzeć , dodać mąkę, jajko, mleko, cebulę, sól, piętrz i dokładnie wymieszać.
Smażyć placuszki (stryki) na rozgrzanym oleju rumieniąc je z obu stron.
Podawać na gorąco z sosem.
Życzymy smacznego!
Acha i uważajcie na grzyby
trujące!
Może macie swoje ulubione potrawy
grzybowe. Podzielcie się nimi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz