23 września 2021

Podziel się! #12

 Grzybobranie


 Nie będzie to post o zbieraniu grzybów, ale o ich jedzeniu i przetwarzaniu. 

Od lat trwają spory czy grzyby mają jakieś wartości odżywcze. Grzyby składają się głównie z wody (dlatego są niskokaloryczne i wskazane dla osób na diecie odchudzającej), jednak poza tym zawierają kilka składników odżywczych. Witaminę A, witaminy z grupy B ( B2, B3 i B9). Ponadto zawierają niewielkie ilości witaminy C, witaminy B 1 oraz śladowe ilości witaminy B12 oraz witamin D i E. Są również źródłem składników mineralnych: potasu, fosforu i wapnia.

Grzyby są dla wielu przysmakiem. Dodajemy je do zapiekanek, pizzy, pierogów i krokietów.

Niestety grzyby jadalne występują w lesie tylko w sezonie letnio-jesiennym, ale odpowiednio przygotowane i przechowywane mogą nam służyć przez cały rok.

Możemy je: suszyć (patrz Podziel się!#11) , smażyć, marynować, kisić.

Kiszone grzyby 



Składniki:

1 kg świeżych grzybów (rydze, koźlarze, borowiki, opieńki)

4-5 sól

szczypta cukru

liść laurowy

ziele angielskie

Grzyby starannie przeglądnąć  i oczyścić przyciąć trzony. Wrzucić do wrzącej o i osolonej wody ok. 10 min. odcedzić przelać zimną wodą i odsączyć. Układać warstwami w przygotowanym naczyniu  i przesypywać solą wymieszaną z cukrem, z pokruszonym zielem angielskim i zmiażdżonymi ziarenkami ziela angielskiego. Przycisnąć i przykryć talerzem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej. Po 2 dniach sprawdzamy czy puściły sok. Jak brzegi talerzyka są suche musimy dolać zimnej przegotowanej osolonej wody. Bakterie kwasu mlekowego rozmnażają się bez dopływu tlenu dlatego ważne jest aby grzyby były cały czas pod powierzchnią soku. I zostawiamy tak grzybki na trzy tygodnie w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu sprawdzamy czy dobrze się kisi, zbieramy zanieczyszczenia tak jak przy kiszeniu kapusty.

Po trzech tygodniach przenosimy w chłodne miejsce ( piwnica, lodówka ). Można je też poddać pasteryzacji w słoiku.

A potem tylko zrobić:

Sałatka z grzybów z czosnkiem

Składniki:

30 dag grzybów kiszonych (ew. łagodnie marynowanych)

2 cebule

2 duże ugotowane ziemniaki

1-2 jabłka

Ok. 2/3 szkl. oleju

2-3 żabki czosnku

sól, pieprz

Grzyby opłukać i pokroić. Ziemniaki i cebulę obrać, pokrajać w kostkę. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Umyte jabłka utrzeć na tarce o dużych otworach. Czosnek obrać i rozetrzeć z olejem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać razem z przyprawionym olejem.

„Stryki” z sosem grzybowym

Składniki:

2 kg ziemniaków

1-2 łyżki mleka (można roślinnego)

1 jajko

4-5 łyżek mąki

Ok. 2/3 szkl.oleju lub smalcu ( do smażenia)

1 mała cebula

pieprz i sól

Sos: 3 dag suszonych grzybów, 1 mała cebula, 2 łyżki masła, ¾ szklanki śmietany, sól i pieprz. Opłukane grzyby ugotować w małej ilości wody. Gdy są miękkie, odcedzić i posiekać. Umytą i pokrojoną cebulę obsmażyć na maśle, dodać wywar z grzybów, potem śmietanę. Doprawić do smaku. Chwilę pogotować do zredukowania.  

Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć , dodać mąkę, jajko, mleko, cebulę, sól, piętrz i dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki (stryki)   na rozgrzanym oleju rumieniąc je z obu stron. Podawać na gorąco z sosem.

 

Życzymy smacznego!

Acha i uważajcie na grzyby trujące! 

Może macie swoje ulubione potrawy grzybowe. Podzielcie się nimi!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz