Zbilansowana dieta wpływa pozytywnie na kondycję ciała, pracę mózgu i ogólne samopoczucie. Na temat zdrowego odżywiania krąży jednak wiele mitów. Jednym z nich jest to, że wielu produktów trzeba sobie odmawiać, a pożywne posiłki są proste i nudne. Wystarczy jednak odrobina wysiłku, aby znaleźć zdrowe potrawy pełne zaskakujących smaków, a nawet odkryć smaki dotąd nieznane.
Nie warto zatem rezygnować z pożywnych posiłków, które można przygotować samodzielnie. Po czym zatem rozpoznać zdrową kuchnię?
W zdrowej kuchni królują naturalne produkty. Grunt to unikać szkodliwych, przetworzonych składników, a zamiast tego korzystać z darów przyrody.
Jest też kilka produktów, które na pewno warto wykorzystywać, jeśli chce się wprowadzić w życie zdrową kuchnię. Należą one do tak zwanego superfood, czyli nieprzetworzonej żywności bogatej w składniki odżywcze, które fantastycznie oddziałują na organizm człowieka. Przykłady superfood to:
Buraki, które wspomagającą trawienie, obniżają ciśnienie, a także dodają energii.
Kiszonki – takie jak ogórki i kapusta. Są one polecane zwłaszcza dla zwiększenia odporności i oczyszczenia organizmu.
Szpinak, który zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu i witaminy C. Ma właściwości antynowotworowe, obniża ciśnienie i wspomaga odchudzanie.
Orzechy – kaloryczne produkty, które nie tuczą. Ich główną zaletą jest to, że wspomagają pracę mózgu, ale poza tym pomagają utrzymać dobry poziom cukru we krwi i regulują proces trawienia
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi książkowymi propozycjami, w których znaleźć można wiele inspirujących pomysłów na wykonanie pysznych zdrowych dań 😊 🍐🍎🍛🍚 👇
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz