Dlaczego warto hodować zioła w kuchni?
Zioła w kuchni warto hodować z kilku powodów. Po pierwsze, przygotowując posiłek w każdej chwili mamy dostęp do świeżych, pachnących ziół. Aromat ziół w doniczkach roznosi się po całej kuchni, a niektóre z nich – jak bazylia, mięta czy tymianek skutecznie odstraszają owady i inne insekty.
Po drugie, świeże zioła w kuchni, które wyhodowaliśmy sami to gwarancja nie tylko smaku, ale i jakości – są niepryskane, organiczne, bez dodatku ulepszaczy. Napary z ziół takich jak melisa czy mięta przygotowane z własnoręcznie wyhodowanych roślinek smakują i działają lepiej niż te kupione w sklepie, pakowane w torebkach.
Dodatkowo - jeśli mamy dzieci możemy dać im zadanie doglądania ziół, i ich podlewania – dzięki temu nauczą się odpowiedzialności i będą mieć twórcze zajęcie.
Jak hodować zioła w kuchni? Od czego zacząć?
Hodując zioła w kuchni, warto zdecydować się na kilka najpopularniejszych okazów – najlepiej takich, które przydadzą się podczas gotowania i przygotowywania posiłków. Polecamy: bazylię, oregano, miętę albo melisę.
Czy lepiej kupić ziarna roślin, czy gotowe sadzonki?
Dla początkujących hodowców najłatwiejsze w utrzymaniu będą sadzonki. Hodowanie roślin z ziaren lepiej zostawić bardziej doświadczonym hodowcom.
Jak rozpoznać zdrową sadzonkę?
Zdrowa roślina ma dużo liści, intensywny kolor, elastyczne łodygi i wyrazisty zapach (w przypadku ziół). Jeśli wybrana przez nas roślina ma plamy na liściach lub dużo uschniętych gałązek albo biały nalot na ziemi, lepiej zrezygnujmy z jej zakupu – taka roślinka albo jest bardzo chora, albo jej stan świadczy o złych warunkach hodowli.
W czym hodować zioła?
Zioła w kuchni najlepiej jest hodować w ceramicznych doniczkach z otworami na odpływ wody. Jeśli nie mamy możliwości zakupu ceramicznych doniczek, plastikowe lub z innych materiałów także spełnią swoją funkcję – należy pamiętać o tym, by doniczki miały dziury – im więcej, tym lepiej. Warto zaopatrzyć się również w podstawki i pamiętać, że każde zioło w kuchni powinno mieć osobną doniczkę.
Kupowane w sklepach sadzonki roślin zazwyczaj są trzymane w plastikowych pojemnikach – nie zaleca się pozostawiania w nich ziół czy kwiatów – takie pojemniki są za małe, nasza roślina nie ma warunków, by się rozwinąć. Jeśli zbyt długo pozostawimy ją w takim pojemniku, może obumrzeć.
Co jest potrzebne, by przesadzić zioła w kuchni?
Przede wszystkim zaopatrzmy się w ziemię uniwersalną i kermazyt. Na dno doniczki sypiemy warstwę kermazytu – pochłonie nadmiar wilgoci. Następnie sypiemy ziemię do ok. 1/3 wysokości doniczki, wkładamy naszą roślinę i dosypujemy trochę ziemi wokół niej.
Rodzaj |
Zioła w kuchni i ich zastosowanie |
Bazylia |
Idealnie pasuje do dań kuchni włoskiej, takich jak pizza, makarony czy sałatki z pomidorami i mozzarellą. Jest też dobrym dodatkiem do twarożku, gotowanych jajek czy omletów. Dodaje aromatu zupom, daniom mięsnym, rybom, a także owocom morza. |
Mięta |
Świetnie sprawdza się w letnich sałatek z sosem jogurtowym, w koktajlach i lemoniadach, dodając im orzeźwiającego smaku. Ponadto stosuje się ją do dań z twarożkiem. |
Rozmaryn |
Jest pysznym uzupełnieniem dań z rybnych, z drobiem, jagnięciną, wieprzowiną czy wołowiną. Idealnie smakuje w towarzystwie pomidorów, grzybów, jajek, sera czy szpinaku. |
Oregano |
Stosowane jest do różnego rodzaju sosów, a także wszystkich gatunków mięsa. Jest świetnym dodatkiem do sałatek warzywnych i często spotkać można je w daniach kuchni włoskiej, takich jak pizza czy makarony. |
Tymianek |
Ma szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej, kreolskiej i kajuńskiej. Jego delikatnie goździkowy posmak świetnie łączy się z jagnięciną, cielęciną, drobiem a także rybami. Dodawane jest również do farszów i pasztetów. Tymianek często używany jest w zupach i bulionach. |
Kolendra |
Niezastąpiony dodatek do zup i gulaszu. Często jest składnikiem ciast, deserów i innych wypieków piekarniczych. Idealnie komponuje się z jagnięciną i mięsem kozim, a także szynką i wieprzowiną. |
Pietruszka |
Dodawana jest do gulaszu, wielu sosów czy past serowych. Smacznie komponuje się z ryżem, warzywami czy daniami rybnymi. Często dodawana do jajecznicy czy omletów. |
Szczypiorek |
W kuchni europejskiej używany zazwyczaj do sałatek na zimno, gulaszów, a także wielu zup. Ponadto posypujemy nim większość posiłków takich jak jajecznica, twarożek, kanapki czy zapiekanki. |
Koperek |
Najczęściej spotykany podczas kiszenia kapusty lub ogórków, a także w wielu zalewach octowych. Idealnie komponuje się z jogurtem lub śmietaną, więc często stosowany jest do sosów i dressingów. Jest idealny jako dodatek do łososia, krewetek czy pstrąga. |
Szałwia |
Idealna do tłustych dań mięsnych, takich jak gęś, wieprzowina czy kaczka. Pasuje także do kurczaka oraz jako składnik kiełbasy. Idealnie komponuje się także z kremem z dyni. |
Polecamy pachnącą ziołami literaturę:
Zioła : rozpoznać, podziwiać, chronić – Wolfgang Hensel
Zioła : rozpoznać, podziwiać, chronić - OpacWWW - Prolib Integro (mbp.katowice.pl)
Zioła w doniczkach – Piotr Metera
Zioła w doniczkach - OpacWWW - Prolib Integro (mbp.katowice.pl)
Zioła i przyprawy z własnego ogródka – Piotr Metera
Zioła i przyprawy z własnego ogródka - OpacWWW - Prolib Integro (mbp.katowice.pl)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz