Świąteczne porządki
Cz. II
Sprzątanie kuchni
Niezależnie od tego co i ile postanowimy posprzątać w kuchni, zaczynajmy od najwyższych półek i szafek. Nie musimy od razu wydawać majątku na środki czyszczące, ale możemy użyć produktów, które na pewno już w domu mamy. Będzie to korzystne dla naszej kieszeni, a zarazem dla środowiska. Kilka sposobów na wyczyszczenie kuchni za pomocą cytryny, soli, octu jabłkowego, ziemniaków i pasty do zębów.
Najlepszym domowym sposobem jak już wspomniałam w części pierwszej na pozbycie się osadów z glazury i baterii jest ocet, lub kwasek cytrynowy. Możemy również w tym celu użyć zużytej cytryny, którą przecieramy czyszczoną powierzchnię.
Aby srebrne sztućce i naczynia wyglądały na nowe i błyszczące, przecieramy powierzchnię białą, (nie żelową) pastą do zębów. Najlepiej użyć do tego miękkiej szczoteczki do zębów zamoczonej w wodzie lub wilgotnej szmatki. Po usunięciu przebarwień spłukujemy i wycieramy do sucha.
Jeżeli posiadamy żeliwną patelnię i pojawiły się na niej ślady rdzy, najlepiej pozbędziemy się ich używając w tym celu soli i ziemniaka. Ziemniaka kroimy na pół, posypujemy patelnię solą i pocieramy ziemniakiem. Powstała pasta bardzo dobrze usuwa rdzę.
Z kolei wnętrze lodówki możemy wyczyścić octem jabłkowym, lub cytryną. Mieszamy ocet z wodą (ma działanie odkażające). Przecieramy szmatką z octem, po umyciu szmatką z samą wodą i osuszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz