10 listopada 2022

Podziel się! #37

W okresie jesienno-zimowym szukamy sposobów na ogrzanie się i dodanie sobie energii. Nie ma nic lepszego w chłodne dni niż ciepły napój, który dodatkowo ogrzewa nasze dłonie. Pewnie pierwsze co przychodzi nam do głowy to zwykła herbata z cytryną albo kakao. Można jednak ubarwić te napoje oraz skorzystać z nowych przepisów. Oto kilka pomysłów:

Herbata zimowa

Składniki:

czarna herbata (lub czarna z przyprawami korzennymi)

1-2 plastry pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej sparzyć)

laska cynamonu

4-5 goździków

kawałek imbiru

1-2 łyżki naturalnego miodu

Przygotowanie:

Zaparzyć 250-300 ml czarnej herbaty razem z cynamonem oraz imbirem.

Dodać plastry pomarańczy z goździkami oraz miód. Podawać od razu po przygotowaniu.

Źródło zdjęcia i przepisu: Trzy przepisy na zimowe herbaty - Blog Coffeedesk.pl


Grzaniec bezalkoholowy



Składniki:

około ½ litra niesłodzonego soku jabłkowego;

laska cynamonu;

4 goździki;

½ startego imbiru;

plasterek pomarańczy lub cytryny;

łyżka miodu.

Przygotowanie:

Wlej sok z jabłek do rondelka. Podgrzej napój, a kiedy zacznie się gotować, zmniejsz ogień. Dodaj cynamon, goździki, imbir oraz łyżkę miodu. Gotuj całość oraz nie zaprzestawaj mieszania. Dodaj do napoju cytrynę lub pomarańczę, a twój grzaniec bezalkoholowy będzie gotowy.

Źródło zdjęcia i przepisu: Grzaniec bezalkoholowy – najlepsze przepisy! • Moje Drinki


Gorąca czekolada z przyprawami



Składniki:

100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki

15 g cukru waniliowego

400 g mleka

100 g śmietany, min. 30% tłuszczu

½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego

2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

1 - 2 szczypty goździków, mielonych

Źródło zdjęcia i przepisu: Gorąca czekolada z przyprawami korzennymi - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®


"Piwo" kremowe



Składniki (na 1 duży kufel lub 2-3 mniejsze porcje):

2,5 łyżki masła,

1/2 szklanki brązowego cukru,

3/4 szklanki śmietany kremówki + 3/4 szklanki oddzielnie,

1/4 łyżeczki soli morskiej,

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,

1 szklanki naturalnego soku jabłkowego,

1 szklanka napoju imbirowego (ja użyłam imbirowego Schweppes Ginger).

Przygotowanie:

Przygotuj syrop toffi. Stop w rondelku masło na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, 3/4 szklanki kremówki i sól. Mieszaj aż składniki się połączą. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie wmieszaj ekstrakt z wanilii, a chwilkę później dolej sok jabłkowy. Pogotuj całość jeszcze chwilkę, aż toffi połączy się z sokiem.

Zdejmij rondel z ognia, wlej napój imbirowy i wymieszaj.

Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę.

Przelej miksturę do szklanek i udekoruj ubitą śmietaną na wierzchu. Posyp wierzch śmietany cynamonem lub gałką muszkatołową.

Źródło zdjęcia i przepisu: PIWO KREMOWE z Harry'ego Pottera, słodka wersja bez alkoholu (miodowekrolestwo.com)


Lemoniada cynamonowa


Składniki:

2 szklanki gorącej wody

łyżka masła lub masła klarowanego

sok wyciśnięty i skórka starta z całej cytryny

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki kurkumy w proszku

łyżka miodu

laska cynamonu do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Woda powinna być dalej gorąca, żeby masło się rozpuściło, ale nie wrząca, żeby nie przegotować miodu. Wszystkie składniki miksujemy blenderem (aż masło się rozpuści i utworzy piankę). Podajemy od razu.

Źródło zdjęcia i przepisu: Rozgrzewające napoje na zimę - 6 najlepszych przepisów (ugotowanepozamiatane.pl)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz