W okresie jesienno-zimowym szukamy sposobów na ogrzanie się i dodanie sobie energii. Nie ma nic lepszego w chłodne dni niż ciepły napój, który dodatkowo ogrzewa nasze dłonie. Pewnie pierwsze co przychodzi nam do głowy to zwykła herbata z cytryną albo kakao. Można jednak ubarwić te napoje oraz skorzystać z nowych przepisów. Oto kilka pomysłów:
Herbata zimowa
Składniki:
czarna herbata (lub czarna z przyprawami korzennymi)
1-2 plastry pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej sparzyć)
laska cynamonu
4-5 goździków
kawałek imbiru
1-2 łyżki naturalnego miodu
Przygotowanie:
Zaparzyć 250-300 ml czarnej herbaty razem z cynamonem oraz imbirem.
Dodać plastry pomarańczy z goździkami oraz miód. Podawać od razu po przygotowaniu.
Źródło zdjęcia i przepisu: Trzy przepisy na zimowe herbaty - Blog Coffeedesk.pl
Grzaniec bezalkoholowy
Składniki:
około ½ litra niesłodzonego soku jabłkowego;
laska cynamonu;
4 goździki;
½ startego imbiru;
plasterek pomarańczy lub cytryny;
łyżka miodu.
Przygotowanie:
Wlej sok z jabłek do rondelka. Podgrzej napój, a kiedy zacznie się gotować, zmniejsz ogień. Dodaj cynamon, goździki, imbir oraz łyżkę miodu. Gotuj całość oraz nie zaprzestawaj mieszania. Dodaj do napoju cytrynę lub pomarańczę, a twój grzaniec bezalkoholowy będzie gotowy.
Źródło zdjęcia i przepisu: Grzaniec bezalkoholowy – najlepsze przepisy! • Moje Drinki
Gorąca czekolada z przyprawami
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
15 g cukru waniliowego
400 g mleka
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
1 - 2 szczypty goździków, mielonych
Źródło zdjęcia i przepisu: Gorąca czekolada z przyprawami korzennymi - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®
"Piwo" kremowe
Składniki (na 1 duży kufel lub 2-3 mniejsze porcje):
2,5 łyżki masła,
1/2 szklanki brązowego cukru,
3/4 szklanki śmietany kremówki + 3/4 szklanki oddzielnie,
1/4 łyżeczki soli morskiej,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1 szklanki naturalnego soku jabłkowego,
1 szklanka napoju imbirowego (ja użyłam imbirowego Schweppes Ginger).
Przygotowanie:
Przygotuj syrop toffi. Stop w rondelku masło na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, 3/4 szklanki kremówki i sól. Mieszaj aż składniki się połączą. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie wmieszaj ekstrakt z wanilii, a chwilkę później dolej sok jabłkowy. Pogotuj całość jeszcze chwilkę, aż toffi połączy się z sokiem.
Zdejmij rondel z ognia, wlej napój imbirowy i wymieszaj.
Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę.
Przelej miksturę do szklanek i udekoruj ubitą śmietaną na wierzchu. Posyp wierzch śmietany cynamonem lub gałką muszkatołową.
Źródło zdjęcia i przepisu: PIWO KREMOWE z Harry'ego Pottera, słodka wersja bez alkoholu (miodowekrolestwo.com)
Lemoniada cynamonowa
Składniki:
2 szklanki gorącej wody
łyżka masła lub masła klarowanego
sok wyciśnięty i skórka starta z całej cytryny
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki kurkumy w proszku
łyżka miodu
laska cynamonu do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Woda powinna być dalej gorąca, żeby masło się rozpuściło, ale nie wrząca, żeby nie przegotować miodu. Wszystkie składniki miksujemy blenderem (aż masło się rozpuści i utworzy piankę). Podajemy od razu.
Źródło zdjęcia i przepisu: Rozgrzewające napoje na zimę - 6 najlepszych przepisów (ugotowanepozamiatane.pl)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz