24 listopada 2022

Podziel się! #38

Czasami zjedlibyśmy coś słodkiego, ale niekoniecznie chcemy sięgać po gotowe sklepowe wyroby. Istnieje wiele przepisów, które pozwolą nam stworzyć szybko coś pysznego i na pewno zdrowszego (w końcu sami uczestniczymy w procesie tworzenia naszego przysmaku 😉). Oto kilka z nich:

Muffinki



Składniki

Mąka pszenna - 2 szklanki
Proszek do pieczenia - 1 łyżka
Cukier - 3/4 szklanki
Jajka - 2 duże
Mleko 3,2% - 1 szklanka
Olej roślinny - 6 łyżek
Aromat waniliowy, migdałowy lub śmietankowy - 1 łyżka
Szczypta soli
Owoce (mogą być z kompotu) lub konfitura
Opcjonalnie łyżka kakao
Ulubione dodatki: lukier, czekoladowe lub cukrowe ozdoby lub po prostu ulubiona polewa

Przygotowanie

1. Do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli - wymieszać.
2. W drugiej misce dokładnie rozkłócić całe jajka, ja to robię mikserem, aż się ładnie połączą.
Do jajek dolać olej, mleko, aromat i lekko ubić - też robię to mikserem, ale na najniższych obrotach.
3. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. 
Ciasto można podzielić na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao. Wówczas można zrobić dwa rodzaje babeczek lub mieszane :)
4. Blachę na muffinki wysmarować masłem i obsypać mąką lub wyłożyć papierkami do muffinek. 

Nakładać:
łyżka ciasta - owoce (np. truskawka) - łyżka ciasta

Piec w 180-200 stopniach przez ok 20 min (najlepiej sprawdzać patyczkiem).


Kruche ciasteczka



Składniki

2 jajka
szczypta soli
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
100 ml oleju
320 g maki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
rozpuszczona czekolada i ulubione dodatki

Przygotowanie

1. Jajka wymieszać z cukrami i szczyptą soli. Dodać olej i przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Masę wyrobić ręcznie na gładkie ciasto.
2. Z ciasta wydzielić małe porcje (o wielkości orzecha włoskiego) i uformować w owalny kształt, coś w rodzaju ziarna fasoli.
Uformowane porcje ciasta układać na blaszce wyłożonej pergaminem i za pomocą widelca odcisnąć na ciasteczkach wzór, lekko ciasteczko spłaszczając.
3. Ciasteczka piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w 180 C przez około 15 – 20 minut. Funkcja piekarnika góra – dół.
Po upieczeniu, ciasteczka wystudzić i udekorować rozpuszczoną czekoladą lub według uznania.


Czekoladowe trufle z orzechami



Składniki

250ml śmietanki 30 lub 36% -1 czubata łyżka cukru pudru
2 płaskie łyżki ciemnego kakao -200g czekolady gorzkiej (min 60% kakao)
200g czekolady mlecznej -2 łyżki miodu
150g rozpuszczonego masła
DODATKOWO -posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie

1. Do garnka lub rondelka dajemy śmietankę oraz miód. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu-nie zagotowujemy. Ma to być dobrze ciepłe.
2. Następnie do śmietanki z miodem dodajemy cukier puder i kakao. Wszystko mieszamy najlepiej trzepaczką. Wyłączamy gaz i dodajemy połamaną czekoladę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło (ciepłe)  mieszamy do połączenia. 
3. Tak przygotowaną masę przelewamy do jakiegoś pojemnika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc. Masa stwardnieje.
4. Następnie łyżeczką bierzemy kawałek masy formujemy kulkę i obtaczamy w drobno posiekanych orzechach.
Przechowujemy w lodówce.


Zdrowe batoniki

Składniki

200 G płatków owsianych
25 G wiórków kokosowych
100 G orzechów brazylijskich
50 G migdałów
140 G masła
50 g cukru czcionowego
5 łyżek płynnego miodu
Tabliczka gorzkiej czekolady
Masło do natłuszczenia formy

Przygotowanie

Wymieszać w misce płatki owsiane z wiórkami kokosowymi. Orzechy, migdały i czekoladę posiekać, przełożyć do oddzielnej miseczki. W rondelku roztopić masło, dodać cukier i miód. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Wymieszać z płatkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i natłuszczone masłem. Posypać posiekanymi orzechami i migdałami oraz czekoladą, masę docisnąć. Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec około 30 minut. Po wystudzeniu pokroić w paski.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz