3 marca 2022

Podziel się! #23



Okres Wielkiego Postu jest związany z Wielkanocą, a co za tym idzie co roku wypada w innym terminie. W 2022 roku rozpoczął się on w Środę Popielcową 2 marca i będzie trwał aż do Wielkiego Czwartku, który w tym roku wypada 14 kwietnia. W sumie będzie trwał 43 dni.

Post nie jest równoznaczny z koniecznością gotowania niesmacznych potraw. Wprost przeciwnie. Podpowiadamy jakie dania można przygotować w tym okresie. Wiele z nich jest zarówno smacznych jak i zdrowych 🙂


SPAGHETTI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 


GŁÓWNE SKŁADNIKI:

  • makaron spaghetti - 500 g

  • czosnek niedźwiedzi - duży pęczek

  • parmezan - 100 g

  • oliwa - 1/4 szklanki

  • sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:

    Czosnek umyć, osuszyć, posiekać. Ugotować makaron. Rozgrzać oliwę w rondlu, dodać czosnek. Gdy opadnie dodać makaron. Doprawić do smaku. Podawać z wiórkami sera.



RACUCHY DROŻDŻOWE Z OWOCAMI


GŁÓWNE SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna - 3 szklanki

  • mleko - 1,5 szklanki

  • drożdże - 40 gramów

  • sól - 0,5 łyżeczki

  • cukier - 1 łyżeczka

  • masło klarowane, olej lub olej kokosowy

  • dowolne owoce dla smaku


PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu, czyli od połączenia drożdży, cukru, pół szklanki mleka oraz kilku łyżeczek mąki. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie odstawiamy na jakiś czas, żeby drożdże ładnie wyrosły.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, a następnie umieszczamy w niej przygotowany, wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dodajemy resztę mleka, a następnie przystępujemy do mieszania ze sobą składników, żeby wszystkie elementy dokładnie się ze sobą połączyły.

Wyrabiamy ciasto ręcznie przez około 15 minut, a następnie przykrywamy i pozostawiamy na około 45 minut, żeby wyrosło.

Na patelni rozgrzewamy maso klarowane, olej lub olej kokosowy, a następnie formujemy z gotowego ciasta placuszki i umieszczamy je po kilka na patelni. W trakcie smażenia przewracamy co jakiś czas z jednej strony na drugą, żeby placuszki ładnie się przypiekły z obu stron.

Gdy już je usmażymy, posypujemy je kolejno cukrem pudrem. Można je podawać z dowolnymi owocami - posypując na przykład jagodami, albo podawać z dżemem.



ŚLEDZIE Z JABŁKIEM, CEBULĄ I ŚMIETANĄ



GŁÓWNE SKŁADNIKI:

  • 400 g filetów śledziowych

  • 2 białe cebule

  • 2 jabłka

  • 1 cytryna

  • sól

  • świeżo zmielony pieprz

  • 1 łyżka białego octu winnego

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%

  • natka pietruszki


PRZYGOTOWANIE:

Filety śledziowe opłukać w zimnej wodzie, namoczyć w wodzie przez minimum 1 godzinę, odcedzić i osuszyć. Obrać cebule i posiekać drobno. Obrać jabłka, posiekać drobno usuwając nasiona i szypułki. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z octem oraz olejem. Doprawić solą i pieprzem.

Wymieszać cebule z jabłkami, dressingiem i śmietaną. Rozłożyć śledzie na talerzach i nałożyć na każdą porcję po 2-3 łyżki mieszanki cebulowo-jabłkowej. Podawać udekorowane posiekaną natką pietruszki.


OMLET ZE SZPINAKIEM



GŁÓWNE SKŁADNIKI:

  • 100 g liści szpinaku baby

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 3 jajka

  • 3/4 szklanki mleka

  • 3 łyżki dowolnej mąki (oprócz kokosowej)

  • 8 suszonych pomidorów

  • garść posiekanej natki pietruszki


PRZYGOTOWANIE:

Na gorącą patelnię wlej olej, podsmaż chwilkę przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodaj umyty i osuszony szpinak, dopraw solą i smaż przez około 3 minuty.

Jajka wraz z przyprawami, mlekiem i mąką zmiksuj na gładką masę, którą następnie zalej szpinak. Na górze ułóż suszone pomidory, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień do minimum.

Omlet powinien być ścięty i gotowy do przewrócenia po około 10 minutach. Na drugiej stronie podsmaż go przez kolejne 3-4 minuty i delikatnie przełóż na talerz, udekoruj natką pietruszki.


ZUPA Z RYBNYMI PULPECIKAMI



GŁÓWNE SKŁADNIKI:

  • 2 kostki mintaja

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • 2 pomidory

  • 4 ziemniaki

  • jajo

  • czubata łyżka posiekanej natki

  • 1-2 łyżki bułki tartej

  • 2 łyżki mąki

  • ząbek czosnku

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • rozmaryn, sól


PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem (6-7 szklanek), gotować pod przykryciem na małym ogniu.

Po 15 min. włożyć rybę i obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Dodać rozmaryn, czosnek, ziele angielskie i gotować jeszcze 10 min.

Zupę zestawić z ognia, wyjąć rybę.

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy.

Kostki rybne zemleć z jajami, natką, bułką i szczyptą soli.

Z masy formować małe pulpety.

Obtoczać je w mące i wkładać do wrzącej zupy.

Gotować 5 min. na małym ogniu.


ŻYCZYMY SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz