Rozpoczynamy nowy cykl postów o tytule "Podziel się!". Dwa czwartki w miesiącu będziemy dzielić się z Wami inspiracjami związanymi z dbaniem o ducha, ciało i środowisko wokół nas. Byłoby miło, gdybyście również podzielili się z nami Waszymi godnymi polecenia pomysłami, dlatego serdecznie zachęcamy do aktywności w komentarzach na blogu oraz Facebooku. Możecie również dać znać, jak sprawdzają Wam się nasze propozycje 😉, a dzisiaj pora na pierwszą z nich. Zbliża się Tłusty Czwartek, a wy nie macie ochoty stać w dłuuuugiej kolejce po pączki lub szukacie domowej, zdrowszej alternatywy dla nich? Wypróbujcie przepis na pączki ryżowe pochodzący z książki Agnieszki Jeż "Kuchnia Dwudziestolecia", którą serdecznie polecamy, znajdziecie ją w naszej bibliotece.
Składniki:
- 1 torebka ryżu
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- 1/2 cytryny
- 2 jabłka
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Ryż ugotować na mleku, tak żeby był kleisty i gęsty. Przetrzeć przez sitko do miski. dodać mąkę i dwie łyżki cukru pudru. Zetrzeć drobno skórkę z cytryny i wsypać do ryżu. Wbić dwa jajka. Wymieszać masę. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do masy ryżowej dodać jabłka i odcedzone rodzynki. Dobrze połączyć. W misce rozbić widelcem jedno jajko. Formować małe pączki, maczać je w jajku, a następnie obsypywać bułką tartą. Na patelni rozgrzać masło, smażyć pączki aż będą rumiane. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
S M A C Z N E G O 💗💗💗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz