4 lutego 2021

Podziel się! #1

Ryżowe pączki
Witajcie ✋ 
Rozpoczynamy nowy cykl postów o tytule "Podziel się!". Dwa czwartki w miesiącu będziemy dzielić się z Wami inspiracjami związanymi z dbaniem o ducha, ciało i środowisko wokół nas. Byłoby miło, gdybyście również podzielili się z nami Waszymi godnymi polecenia pomysłami, dlatego serdecznie zachęcamy do aktywności w komentarzach na blogu oraz Facebooku. Możecie również dać znać, jak sprawdzają Wam się nasze propozycje 😉, a dzisiaj pora na pierwszą z nich. Zbliża się Tłusty Czwartek, a wy nie macie ochoty stać w dłuuuugiej kolejce po pączki lub szukacie domowej, zdrowszej alternatywy dla nich? Wypróbujcie przepis na pączki ryżowe pochodzący z książki Agnieszki Jeż "Kuchnia Dwudziestolecia", którą serdecznie polecamy, znajdziecie ją w naszej bibliotece.

Składniki:

  • 1 torebka ryżu
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1/2 cytryny
  • 2 jabłka 
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Ryż ugotować na mleku, tak żeby był kleisty i gęsty. Przetrzeć przez sitko do miski. dodać mąkę i dwie łyżki cukru pudru. Zetrzeć drobno skórkę z cytryny i wsypać do ryżu. Wbić dwa jajka. Wymieszać masę. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do masy ryżowej dodać jabłka i odcedzone rodzynki. Dobrze połączyć. W misce rozbić widelcem jedno jajko. Formować małe pączki, maczać je w jajku, a następnie obsypywać bułką tartą. Na patelni rozgrzać masło, smażyć pączki aż będą rumiane. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

                             S M A C Z N E G O 💗💗💗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz