W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów 🥥🌽🍣🌮
Dowiemy
się mnóstwa rzeczy o jedzeniu, takich jak np.:
Kiedy pojawił się pierwszy kebab w Niemczech i jak się go w ogóle przygotowuje?
Ile jest odmian chałwy?
Jakie kwiaty można jeść?
Czym się różnią od siebie rodzaje herbat?
Gdzie rośnie roślina z wytrzeszczonymi oczami?
Skąd pochodzi kisiel i dlaczego wcale nie był słodki na początku?
Ta
apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków,
potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w
niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych
ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie
marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich
gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich
barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest
z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I
dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich
stron świata.
Album poprowadzi was przez kuchnie następujących krajów:
Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy.
Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone.
Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam.
Afryka: Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.
Jeśli
ciekawi Was czym jest baklawa, lub duchowa głodówka, albo macie
ochotę na kwiatowe przysmaki, czy zupę miso to koniecznie
sięgnijcie po tę książkę! Poznacie kulinarne pyszności z
wszystkich kontynentów, a wiele z nich z pewnością będzie dla Was
zaskoczeniem 🤗
👉 Daj gryza : smakowite historie o jedzeniu – Mizielińska Aleksandra, Mizieliński Daniel
A.S.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz