20 kwietnia 2021

Szósteczkowe rekomendacje

 



W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów 🥥🌽🍣🌮


Dowiemy się mnóstwa rzeczy o jedzeniu, takich jak np.:


Kiedy pojawił się pierwszy kebab w Niemczech i jak się go w ogóle przygotowuje?

Ile jest odmian chałwy?

Jakie kwiaty można jeść?

Czym się różnią od siebie rodzaje herbat?

Gdzie rośnie roślina z wytrzeszczonymi oczami? 

Skąd pochodzi kisiel i dlaczego wcale nie był słodki na początku?


Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.


Album poprowadzi was przez kuchnie następujących krajów:

Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy.

Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone.

Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam.

Afryka: Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.


Jeśli ciekawi Was czym jest baklawa, lub duchowa głodówka, albo macie ochotę na kwiatowe przysmaki, czy zupę miso to koniecznie sięgnijcie po tę książkę! Poznacie kulinarne pyszności z wszystkich kontynentów, a wiele z nich z pewnością będzie dla Was zaskoczeniem 
🤗

👉 Daj gryza : smakowite historie o jedzeniu – Mizielińska Aleksandra, Mizieliński Daniel

A.S.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz