8 kwietnia 2021

Podziel się #5



Poświąteczne resztki




Czy po świętach zostało wam w kuchni jakieś jedzenie? Nie wyrzucajcie go! Resztki nadal można wykorzystać. Jak? Już podpowiadamy:


1. Pyszne resztki


Pieczywo



  • Pozostały chleb lub bułki wystarczy cienko pokroić i wysuszyć w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15 minut. Efekt? Powstaną chrupiące krakersy! Można dodać do nich ulubione przyprawy.

  • Pokruszony i podpieczony delikatnie chleb sprawdzi się w roli dodatku do lekkiej sałatki.

  • Czerstwe pieczywo można wykorzystać zamiast mąki do zagęszczania sosów i zup.

  • Resztki pieczywa będą także świetną bazą do zrobienia spodu do ciast lub tarty.

Owoce



  • Miękkie jabłka czy gruszki najlepiej zmiksować, przełożyć do wyparzonych słoików i poddać pasteryzacji. Tak wykonany mus przyda się jako dodatek do deserów.

  • Drobne owoce sprawdzą się w przygotowaniu koktajlu. Znakomicie współgrać będą smakowo ze zwiędłą natką, szpinakiem czy sałatą.

  • Z dojrzałych owoców można też zrobić kompot. Doprawiony skórką cytryny i świeżymi ziołami będzie świetnie orzeźwiał.


Zupy i sosy



  • Dobrze je zapasteryzować. Przełóż je do wyparzonych słoików, zakręć i włóż do garnka z wodą lub piekarnika. Po 15 minutach termin ważności będzie przedłużony.


Biała kiełbasa



  • Pokrojona w grube plastry będzie bazą zapiekanki. Może jej towarzyszyć ryż, kasza lub chleb.


Babka lub sernik


  • Wystarczy je porządnie rozdrobnić. Powstałe okruszki należy wymieszać z odrobiną alkoholu i 2 łyżkami ulubionej konfitury. Z masy ulepić kulki, a następnie zatopić je w rozpuszczonej gorącej czekoladzie. Tak powstaną trufle.

  • Babka pokrojona w plastry i namoczona w jajku oraz mleku nadaje się do wrzucenia na rozgrzaną patelnię i przesmażenia. To doskonały przepis na śniadanie. 


2. A może by tak coś zamrozić?


Czego NIE mrozić?



  • Potraw z dodatkiem żelatyny.

  • Cytrusy mają bardzo dużo wody, która rozsadza ich cząstki i pozbawia jędrności. Podobnie dzieje się w przypadku ogórków, pomidorów (surowych, więc lepiej przerobić je na sos, ukisić lub pasteryzować).

  • Ciast z kremami budyniowymi czy śmietanowymi.

  • Sałaty (liście stracą jędrność).

  • Ser żółty będzie się kruszył, lepiej go zetrzeć na tarce i po rozmrożeniu wykorzystywać do zapiekanek. 

  • Gotowanych jajek. 


W czym bezpiecznie mrozić?


  • Najbardziej ekologiczne i przyjazne środowisku są szklane pojemniki. Żeby nie pękły, nie mogą być wypełnione po brzegi. 

  • Dobrze sprawdzają się grube woreczki, które można myć po użyciu. 

  • Papier przydaje się do mrożenia chleba. Kromki układamy na tacce lub w pojemniku i przekładamy każdą z nich kawałkiem papieru. Nie posklejają się i łatwo będzie je wyjąć.


3. Ale ja już nie mam miejsca! Czyli jednak wyrzucić?



Nie! Świątecznym nadmiarem można się podzielić:


  • Poproś bliskich, by przynieśli swoje pudełka, do których dostaną ulubione dania.

  • Zapakuj rodzinie / znajomym jedzenie do słoików.

  • Nadmiar dobrego jedzenia zawieźcie do społecznych lodówek. W Katowicach taka lodówka znajduje się w przedsionku jadłodajni Górnośląskiego Towarzystwa Charytatywnego przy ulicy Jagiellońskiej 19. Jest dostępna przez całą dobę. 


* Podczas tworzenia tego posta sięgnęłyśmy do książki:

Wykorzystuję, nie marnuję. 52 wyzwania zero waste – Sylwii Majcher, dostępnej w naszej filii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz