29 września 2023

Szósteczkowe rekomendacje


"Życie nie jest jakąś hipotezą, która da się testować raz po raz bez ponoszenia żadnych konsekwencji."

Elizabeth Zott jest chemiczką i kobietą daleką od przeciętności. Byłaby zresztą gotowa jako pierwsza wytknąć rozmówcy, że coś takiego jak "przeciętna kobieta" nie istnieje. Ale jest połowa lat 50. i jej koledzy z całkowicie męskoosobowego zespołu naukowców w Instytucie Badawczym Hastings prezentują bardzo nienaukowe podejście do kwestii równouprawnienia płci. Wszyscy z wyjątkiem jednego: to Calvin Evans, nominowany do Nagrody Nobla i słynący z pamiętliwości samotny geniusz, który zakochuje w umyśle Elizabeth. Co skutkuje autentyczną chemią.

Tyle że, podobnie jak w przypadku nauki, życie bywa nieprzewidywalne. Dlatego parę lat później Elizabeth Zott jest nie tylko samotną matką, ale i – dość niechętnie – gwiazdą kulinarnego programu numer jeden całej Ameryki: Kolacji o szóstej. Jej niezwykłe podejście do gotowania ("Do łyżki stołowej kwasu octowego dodajemy szczyptę chlorku sodu") staje się zaczątkiem rewolucji. W miarę jednak jak rosną zastępy jej sympatyków, rośnie też grupa niezadowolonych. Okazuje się bowiem, że Elizabeth nie uczy kobiet po prostu gotować, robi znacznie więcej; ośmiela je do zmiany status quo. Bo przecież tak naprawdę, na poziomie chemii, wszyscy w większości składamy się z tego samego, prawda? Więc dlaczego ktoś ma być traktowany inaczej tylko ze względu narzucone przez społeczeństwo formy? To powieść o równości i walce o siebie, dodająca odwagi i inspirująca do działania. 

Książkę można wypożyczyć tu:

LEKCJE CHEMII

A.S.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz