Sekret panny Elizy autorstwa Annabel Abbs to powieść historyczna, której akcja rozgrywa się w Anglii, w roku 1835. W Londynie można nabyć różne egzotyczne przyprawy, owoce i nieznane przysmaki. Większość osób nie wie jednak jak ich używać. Eliza Acton dostaje propozycję napisania książki kucharskiej. Odmawia niestety, wcześniej wydawała jedynie tomiki poezji. Sytuację zmienia bankructwo jej ojca, a dziewczyna musi się przecież z czegoś utrzymywać. Dlatego mimo kompletnego braku znajomości sztuki kulinarnej, zaczyna eksperymentować, zbierać przepisy, a ostatecznie odkrywa w sobie pasję do gotowania. Jej pomocnicą staje się Ann, która została wcześniej pozbawiona środków do życia. Mimo różnic klasowych, zawiązuje się między nimi przyjaźń. Razem będą testować wiele niezwykłych przepisów, odkryją nieznane dotąd smaki i stworzą razem rewolucyjną książkę kucharską.
Ten tytuł to świetne połączenie dla miłośników gotowania oraz powieści historycznych. Mieszają się w niej nie tylko smaki, ale również losy, marzenia i ambicje bohaterów. Przedstawiona historia jest zainspirowana życiem prawdziwej Elizy Acton, która była autorką pierwszej książki kulinarnej dla odbiorców z niższych warstw społecznych. Książka ta stała się bestsellerem na skalę światową, a jej autorka jedną z najważniejszych pisarek kulinarnych.
Książkę można wypożyczyć tutaj:
Polecam,
P.T.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz